NOVOSTI


 

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

 5thInternational Conference

„NEW TECHNOLOGIES, DEVELOPMENT AND APPLICATION“

NT-2019

 

Od 27.-29. 06.2019. godine održana je 5. međunarodna konferencija „NOVE TEHNOLOGIJE, RAZVOJ I PRIMJENA“  NT-2019 u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine
Naučne radove 5.međunarodne konfrencije „New Technologies, Development and Application II“ 

objavio je njemački izdavač „SPRINGER“ kao knjigu:


Sve radove možete pronaći na slijedećem linku: 

https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-18072-0 

Prije početka 5. međunarodne konferencije „NT-2098“ svim učesnicima su podjeljeni materijali za praćenje konferencije. 

 

 

Konferencija je otvorena 28.06.2018. godine u 10,00 sati, a otvorio ju je generalni sekretar ANU Bosne i Hercegovine akademik Zijad Pašić, na otvaranju konferencije prisustvovalo je preko 120 naučnika, privrednika i studenata. Poslije otvaranja konferencije poznati naučnici iz USA, Njemačke, Engleska, Hrvatske i Srbije održali su plenarna  izlaganja:

v Irfan Mirza, Microsoft izložio je uvodni referat pod nazivom:

THE END OF TECHNOLOGY AND THE LAST TRANSISTOR STANDING 

Kraj tehnologije i trajanje posljednjeg tranzistora

v Prof. Rainer Leupers, PhD, izložio je uvodni referat pod nazivom:

EMBEDDED MULTICORE HW/SW DESIGN – AN ENABLING TECHNOLOGY FOR FUTURE  ICT

Ugradbeni multicore HW / SW dizajn - moguća tehnologija za budućnost IKT

v Prof. Abdulnaser Sayma, PhD., izložio je uvodni referat pod nazivom:

DEVELOPMENTS IN  SOLAR POWERED MICRO GAS TURBINES  AND WASTE HEAT RECOVERY ORGANIC RANKINE CYCLES 

Razvoj mikro-gasnih turbina za solarnu energiju i dobijanja natragodbačene energije organskim Rankineovim ciklusom      

v Prof. Sadko Mandžuka, PhD, izložio je uvodni referat pod nazivom: 

INTELLIGENT MOBILITY

Inteligentna mobilnost

v Prof. Zoran Miljković, PhD, izložio je uvodni  referat pod nazivom: 

SINGLE MOBILE ROBOT SCHEDULING PROBLEM: A SURVEY OF CURRENT BIOLOGICALLY INSPIRED ALGORITHMS, RESEARCH CHALLENGES AND REAL-WORLD APPLICATIONS

Problem programiranja jednog mobilnog robota: pregled aktuelnih biološki inspirisanih algoritma, izazovi istraživanja i primjena 

 

 


 

 

Konferencija “Nove tehnologije NT-2019” potvrđuje svoj međunarodni karakter i značaj, o čemu najbolje govori i činjenica da se za učešće na ovoj konferenciji prijavilo oko 276 autora i koautora uglavnom mlađih istraživača, sa 92 naučna rada  iz 28 zemalja svijeta sa nekoliko kontinenata. Većina njih već je učestvovala u radu ranije konferencije, ali su sada prisutni i novi učesnici iz USA, UK,Rusije, Gruzije, Ukrajine, Rumujije, Bugarske, Grčke, Italije, Arapskih emirata i dr. Nakon održanih uvodnih referata na konferenciji u šest sekcija izlagali su se naučni radovi. Po završetku izlaganja naučnih radova na svim sekcijama održana je plenarna sjednica na kojoj su podijeljena priznanja: suorganizatorima i sponzorima. Najmalađi učesnik na 5.međunarodnoj konferenciji „Nove tehnolohije, razvoj i primjena NT-2019“, kao i najmlađem docentu koji je izlagao rad na konferenciji. Posebno priznanje je pripalo i najstarijem na konferenciji „Nove tehnolohije, razvoj i primjena NT-2019“.Učesnici su upoznati sa prvom obavijesti da će se slijedeća konferencija „Nove tehnologije, razvoj i primjena NT-2020“ održati u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u periodu 25-27. Juni, 2020.godine.


AKTIVNOSTI DRUŠTVA


Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na: 7thRegional Conference, Industrial Energy and Environmental Protection in South Eastern European Countries,Odmaralište Ratko Mitrović, 19 - 22. jun 2019,Zlatibor, Serbia, sa radom:  

“RENEWABLE  ENERGY  SOURCE IN THE  WORLD  AND  POSSIBILITY OF OPENING NEW WORKING SITES”

  


(www.bbn.co.rs) 

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

 Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na: 8th International Scientific Conference Entreprenuership, Engineering and Management “PIM-2019”  , 20. April 2019. Zrenjanin,  Serbia, sa uvodnim radom:

“INDUSTRY 4.0 CONCEPT TO SMART FABRICS”

   

 

(http://www.vts zr.edu.rs/images/stories/naucniskup/PIM8/ZbornikAPIM8.pdf)

 

 

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na: 2stInternational Scientific Conference, Contemporary Trends and Innovations in the Textile Industry, 16-17. May 2019, Union of Enginners and Technicians of Srbija, Beograd, Serbia, sa uvodnim radom: 

“INDUSTRY 4.0 AND ITS IMPLEMENTATION IN THE TEXTILE AND CLOTHING INDUSTREY”

   


(https://www.sits.org.rs/textview.php?file=konferencije.html&lang=en) 

 

 

AKTIVNOSTI DRUŠTVA


Član Društva za robotiku prof.dr.Isak Karabegović,dipl.ing maš.  primljen je u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za Dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

 

  


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na: 7th International Congress “Motor Vehicles & Motors 2018 MVM-2018, 04-05. Oktober,2018.Kragujevac,Serbia, sa radom:

“THE ROLE OF INDUSTRIAL AND SERVICE ROBOTS IN FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTION WIRTH FOCUS ON CHINA” 

 

  

(http://www.mvm.fink.rs/congress.htm) 

 

 


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na: Computer Dynamics of Fluid (CFD) in Bosnia and Herzegovina, Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina, December 12, 2018,  Sarajevo, Bosnia and Herzegovina sa radom:

 

“NUMERICAL ANALYSIS OF DEFORMATION OF SCREW COMPRESSORS”

 

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na:BH Engineering Week, Keynot, Expo Made in Bosnia and Herzegovina , 28-30. November  2018, Tuzla, Bosnia and Herzegovina sa radom:

“THE ROLE OF ROBOTS IN “INDUSTRIA 4.0” 

   

(www.bhing.ba) 

 

 


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na:4th  International Scientific Conference  COMETa-2018” , 27th – 30th  November 2018, Jahorina, RS, Bosnia and Herzegovina, sa radom:


“THE FLEXIBILITY OF PRODUCTION PROCESSES IN THE AUTOMOTIVE INDUSTRY BY APPLICATION OF COLLABORATIVE ROBOTS”

  

(www.cometa.ues.rs.ba) 

 

 

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na: 18th International Conference “Rescarch and Development in Mechanical Industry” RaDMI 2018, 13-16. September,2018.Vrnjačka Banja,Serbia,sa radom:

“FUTURE REPRESENTATION OF ROBOTS IN THE GLOBAL PRODUCTION” 


  

(http://satcip.com/radmi/)


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na: 21th International Research/Expert Conference “Trends in the Development of Mashinery and Associated Technology”, TMT, 18-22. September,2018. Karlovy Vary, Czech Republic. sa radom:

„THE ROLE OF INDUSTRIAL ROBOT IN THE PROCESS OF WELDING IN THE AUTOMOTIVE INDUSTRY“


  

( http://www.tmt.unze.ba/proceedings.php) 

 

 


4th International Conference „NEW TECHNOLOGIES, DEVELOPMENT AND APPLICATION“ NT-2018

Od 28.-30. 06.2018. godine održana je 4. međunarodna konferencija „NOVE TEHNOLOGIJE, RAZVOJ I PRIMJENA“ NT-2018 u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

Naučne radove 4.međunarodne konfrencije „New Technologies, Development and Application“ objavio je njemački izdavač „SPRINGER“ kao knjigu

Sve radove možete pronaći na slijedećem linku.

Prije početka 4. međunarodne konferencije „NT-2018“ svim učesnicima su podjeljeni materijali za praćenje konferencije. Konferencija je otvorena 29.06.2018. godine u 10,00 sati, a otvorio ju je generalni sekretar ANU Bosne i Hercegovine akademik Zijad Pašić, na otvaranju konferencije prisustvovalo je preko 100 naučnika, privrednika i studenata. Poslije otvaranja konferencije poznati naučnici iz Turske, Engleske i Hrvatske održali su uvodna izlaganja:

 • Prof. Mehmet Zeyrek, PhD., izložio je uvodni referat pod nazivom: “NEW TECHNOLOGIES AND INNOVATION AT CERN”
 • Prof. Ahmed Kovačević, PhD., izložio je uvodni referat pod nazivom: “MODELLING OF MULTIPHASE TWIN SCREW MACHINES”
 • Prof. Sadko Mandžuka, PhD., izložio je uvodni referat pod nazivom: “COOPERATIVE SYSTEMS IN TRAFFIC TECHNOLOGY AND TRANSPORT“

Konferencija “Nove tehnologije NT-2018” potvrđuje svoj međunarodni karakter i značaj, o čemu najbolje govori i činjenica da se za učešće na ovoj konferenciji prijavilo oko 176 autora i koautora uglavnom mlađih istraživača,sa 72 naučna rada iz 23 zemalja svijeta sa nekoliko kontinenata. Većina njih već je učestvovala u radu ranije konferencije, ali su sada prisutni i novi učesnici iz USA, UK,Turske, Gruzije, Ukrajine, Rumujije, Bugarske, Grčke, Italije, Švicarske i dr. Nakon održanih uvodnih referata na konferenciji u šest sekcija izlagali su se naučni radovi. Po završetku izlaganja naučnih radova na svim sekcijama održana je plenarna sjednica na kojoj su podijeljena priznanja: suorganizatorima i sponzorima. Najmalađi učesnik na 4.međunarodnoj konferenciji „Nove tehnolohije, razvoj i primjena NT-2018“, kao i najmlađem docentu koji je izlagao rad na konferenciji. Posebno priznanje je pripalo najmlađem učesniku koji je izlagao svoj rad već treći put na konferenciji „Nove tehnolohije, razvoj i primjena NT-2018“.Učesnici su upoznati sa prvom obavjesti da će se slijedeća konferencija „Nove tehnologije, razvoj i primjena NT-2019“ održati u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u periodu 27-29. Juni, 2019.godine.


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u uvodnim izlaganjem na: 7th International Scientific Conference Entreprenuership, Engineering and Management “PIM-2018” , 28. April 2018. Zrenjanin, Serbia, sa radom:

„THE TENDENCY OF APPLICATION OF RENEWABLE ENERGY SOURCES IN THE WORLD–Creating new job opportunities“

(http://www.vts-zr.edu.rs/images/stories/naucniskup/PIM7/zradpim7.pdf)

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće izlaganjem na 36.Međunarodno elektroinženjerski simpozij, 6-8. Maj 2018.Elektrotehničko društvo Zagreb, Crikvenica,Hotel Omorika, Hrvatska, sa radom:

»MEHATRONIC ROLE AND MECHATIC SYSTEM IN DEVELOPMENT INTELLIGENT VEHICLE“


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće izlaganjem na International Scienctific Conference, Contemporary Trends and Innovations in the Textile Industry, 18 May 2018, Union of Engineering and textile Technologians of Serbia,Beograd, Serbia, sa radom:

“IMPLEMENTATION OF INNOVATIVE TECHNOLOGY IN TEXTILE AND CLOTHING INDUSTRY”


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u organizaciji SIMPOZIJUMA „THE INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ROBOTICS AND BIOMEDICAL ENGINEERING - ISRBE 2018“ 10th DAYS OF BHAAAS IN BOSNIA AND HERZEGOVINA JAHORINA 2018 - Hotel Termag, B&H June 21. – June 24. 2018

Na simpozijumu »ISRBE-2018« su izloženo naučni radova radovi članova Društva za robotiku i ostali učesnika.

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće Evropskom projektu COST-EUROPEAN COOPERATION IN SCIEMCE TECHNOLOGY „Wider Impacts and Scenario Evaluation of Autonomous and Connected Transport“ (WISE-ACT) CA16222

Satanak Upravnog odbora-MC i sastanci radnih grupa projekta 13.10 2017.godine u Briselu
Satanak Upravnog odbora-MC i sastanci radnih grupa projekta 15-16.03 2018.godine u Bratislavi

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće na 1 st International Conference “Engineering and Entrepreneurship”, ICEE-2017, 17-18 November 2017, Tirana, Albania sa radom: “CONTRIBUTION OF FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTION TO PRODUCTION PROCESSES IN CHINA”

Članovi Društva za robotiku na 1. Internacionalnoj konferenciji na Univerzitetu u Tirani

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće izlaganjem na: 9th International Oil, Gas Primary Energy Conference and Exhibition, 3-4 October 2017, Šibenik, Hrvatska sa radom “THE REPRESENTATION OF RENEWABLE ENERGY SOURCES IN THE WORLD AND THE EUROPEAN UNION”

Članovi Društva za robotiku na 9th International Oil, Gas & Primary Energy Conference and Exhibition, u Šibenik,Hvatska

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće na 6 th  Naučno-stručnim skupom sa međunarodnim učešćem „PODUZETNIŠTVO,INŽENJERSTVO I MENADŽMENT PIM-2017“ , 22.Aprila 2017.godine, Zrenjanin, Srbija,Uvodnim izlaganjem: "THE ROLE OF SERVICE ROBOTICS IN FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTION WITH EXPECTATIONS FOR THE FUTURE" , Isak Karabegović

Članovi Društva za robotiku na na 6th Naučno-stručnim skupom sa međunarodnim učešćem „PODUZETNIŠTVO,INŽENJERSTVO I MENADŽMENT PIM-2017“ u Zrenjaninu, Srbija

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće na 34.Međunarodno savjetovanje o novim tehnologijama SONT-2017 , 15-16. Maj 2017.Elektrotehničko društvo Zagreb, Šibenik, Hrvatska

Članovi Društva za robotiku na 34.Međunarodno savjetovanje o novim tehnologijama SONT-2017

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

The Society for Robotics organizes

NEW TECHNOLOGIES NT-2018, 4th International Conference"” Sarajevo, 28th-30th, June 2018. ACADEMY OF SCIENCES AND ARTS OF BOSNIA AND HERZEGOVINA


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće izlaganjem na panel- diskusiji i sekcijama: 8th International Scientific Conference,Research and development of mechanical elements and systems, “IRMES 2017” 7-9 September 2017, Ttebinje, Bosnia and Herzegovina sa radovima:

“THE FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTION-INDUSTRY 4.0 WITH AND VIEW ON CHINA” & “APPLICATION OF NEW TECHNOLOGIES IN THE DEVELOPMENT AND INCREASE OF WIND POWER PLANT CAPACITY”

Članovi Društva robotike na 8. internacionalnom kongresu u Trebinju

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće izlaganjem na: 6th International Congress of Serbian Society of Mechanics, 19-21 June 2017, Tara, Serbia sa radom “BY USING DIGITAL TECHNOLOGY ROBOTIC TECHNOLOGY FOLLOW THE FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTION-INDUSTRY 4.0”

Isak Karabegović, Ermin Husak i 22th International Scientific Conference Mechanika 2017. 19. May 2017, Kaunas, Lithuania sa radom

“AUTOMATION OF PRODUCTION PROCESSES BY ROBOTS SUPPORTED EIRT DIGITAL TECHNOLOGIES” Članovi Društva robotike na 6. internacionalnom kongresu u Srbiji


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u organizaciji

SIMPOZIJUMA „THE INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ROBOTICS AND BIOMEDICAL ENGINEERING - ISRBE 2017“ na konferenciji 9.DANI BHAAAS-a „MOST ZNANJA“ 25-28.Maj 2017.TESLIĆ

Na kome je izloženo deset radova od koji su četiri izlagali studenti Univerziteta u Bihaća, Tehničkog fakulteta Bihaća i Internacionalnog Univeziteta Burč iz Sarajeva

Clanovi Društva robotike na 9.Dani BHAAAS-a u Tesliću


Više informacija možete naći na: http://bhaaas.org/wp-content/uploads/2017/05/BHAAAS-PROGRAM-Deveti-dani-Teslic-2017.pdf


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće izlaganjem na: 13th International Conference on Accomplishments in Mechanical Engineering and Industrial Engineering-DEMI 2017, BiH, Banjaluka sa radom

ROLE OF INDUSTRIAL AND SERVICE ROBOTS IN THE 4TH INDUSTRIAL REVOLUTIONAKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u organizaciji

SIMPOZIJUMA „THE INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ROBOTICS AND BIOMEDICAL ENGINEERING - ISRBE 2017“


Više informacija možete naći na: http://bhaaas.org/wp-content/uploads/2017/05/BHAAAS-PROGRAM-Deveti-dani-Teslic-2017.pdf


AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće u vođenju sekcije i izlaganjem na: 34.Međunarodno savjetovanje o novim tehnologijama SONT-2017, 15-16. Maj 2017.Elektrotehničko društvo Zagreb, Šibenik,Solaris-hotel NIKO, Hrvatska sa radom

»THE ROLE OF ROBOTICS IN THE FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTION«
Isak Karabegović,Mehmed Mahmić,Edina Karabegović,Ermin HusakAKTIVNOSTI DRUŠTVA

Isto tako aktivno učešće članovi Društva za robotiku uzeli su Naučnom savjetovanju „NAUČNA MISAO U BOSNI I HERCEGOVINI / historijski razvoj do kraja XX stoljeća/“ kojeg je organiziralo Federalno ministrastvo obrazovanja i nauke, fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar u Kojicu,19.5.2017 godine sa radom

»„SCIENTIFIC AND RESEARCH ACTIVITIES IN BOSNIA AND HERZEGOVINA – PRESENT AND FUTURE“ «
Isak KarabegovićOBAVIJEST

Društvo za robotiku je dana 7.4.2017.godine održalo Skupštinu Društva za robotiku na kojoj su imenovani Predsjednik Društva za robotiku i dva člana Upravnog odbora. Razlog za ovo imenovanje leži u činjenici da su preminuli: bivši Predsjednik Društva za robotiku akademik Vlatko Doleček i član Upravnog odbora prof.dr.sc. Drago Blagojević.

Za Predsjednika Društva robotike imenovan je prof.dr.sc.Safet Isić,dipl.ing.maš. Za članove Upravnog odbora imenovani su:mr.sc.Semir Mehremić,dipl.ing, i mr.sc.Edin Šemić,dipl.ing.maš.


OBAVIJEST

-Call for Papers-

During the ninth (9th) days of BHAAAS in Bosnia and Herzegovina the Development, Promotions And Advanced Technologies Applications Society (DnT) in cooperation with Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences (BHAAAS) and Society for Robotics in Bosnia and Herzegovina (DRBiH) organize the: The International Symposium on Robotics and Biomedical Engineering - ISRBE 2017

The International Symposium on Robotics and Biomedical Engineering is an international forum for scientists, engineers, and students to present their latest research and development results in all areas of Robotics and Biomedical Engineering. Also, the conference provides an opportunity for researchers, academicians, scientists and professional engineers to present their work, publish their results, exchange ideas and network for scientific and industrial collaborations. The emphasis will be on peer-reviewed papers with high scientific and technical quality.

Symposium Topics: • New Technologies in the Service and Industrial Robotics,Service robotics,Service Robotics in Medicine,Integration of the Service and Industrial Robotics,Development and Implementation of Service Robotics in Rehabilitation patients,Biomedical Signal Processing, Biosensors and Bioinstrumentation,Bio-micro / Nano Technology,Biomechanics, Robotics and Minimally Invasive Surgery, Bioinformatics and Computational Biology,Clinical Engineering and Assessment of Health Technologies,Medical Informatics, e-health and Telemedicine Scientific and Organizing Committee:

 • Prof.dr.sc.Isak Karabegović, President (B&H)
 • Akademik Vlatko Doleček, (B&H)
 • Akademik.Kemo Hanjalić (B&H)
 • Akademik Zijad Haznadar (Croatia),
 • Prof.dr.Sead Pašić, (B&H)
 • Prof.dr.Mirsad Hadžikadić (USA)
 • Prof.dr.sc.Miran Brezočnik (Slovenia)
 • Prof.dr.sc.Emir Hodžić (USA)
 • Prof.dr.sc.Drago Blagojević, (B&H)
 • Prof.dr.sc.Miroslav Rogić, (B&H)
 • Prof.dr.sc.Đorđe Jovanović (Montenegro)
 • Prof.dr.sc.Riaz Mirza (Pakistan)
 • Prof.dr.sc.Darko Bajić, (B&H)
 • Prof.dr.sc.Milenko Obad, (B&H)
 • V.prof.dr.sc.Safet Isić, (B&H)
 • V.prof.dr.Edina Karabegović, (B&H)
 • V.prof.dr.sc.Samir Vojić, (B&H)
 • V.prof.dr.sc.Mehmed Mahmić, (B&H)
 • Doc.dr.sc.Milena Đukanović, (Montenegro)
 • Doc.dr..sc.Ermin Husak, (B&H)
 • Mr.sc.Zlata Jelačić, (B&H)

Paper Formatting Instructions: All submitted papers must be formatted according to the template. Template containing detailed instructions for paper formatting are avalilable in .docx format at www.dnt.ba.

Important Dates:

 • Submission of full papers for review: 25.02.2017.
 • Notification of paper review results: 30.04.2017.
 • Submission of revised papers: 15.05.2017.

All received papers within the scope of conference topics will be sent out for peer review by two experts in the field and be evaluated in regards to the relevance, level of novelty, depth of contribution, and overall quality. Submitted articles must be original, unpublished, and not currently under review by journals or other conference.

Please your articles send on the mail: isrbe 2017@dnt.ba All accepted and presented papers during the ISCE 2017 will be published as a Volume in the special Conference Proceeding series.

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće sa radovima na: 57h International Wood Enerrgy and res Conference -2017” , 24. February 2017., Zagreb, CROATIA sa radom

“BIOMASS AS A RENEWABLE ENERGY POTENTIAL IN BOSNIA AND HERZEGOVINA – OPPORTUNITIES FOR NEW JOB”
Isak KarabegovićOBAVIJEST

Dana 14.12.2016. godine u 12:00 sati u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Društvo za robotiku u BiH upriličili su komemorativnu sjednicu povodom smrti akademika Vlatka Dolečeka.sjednici su prisustvovali članovi njegove porodice, članovi akademije, kolege i prijatelji.Od njega su se biranim riječima i riječima utjehe članovima porodice oprostili generalni sekretar ANU BiH akademik Zijo Pašić, šef Katedre za mehaniku Mašinskog fakulteta prof.dr.sc.Avdo Voloder, kao i prof.dr.sc. Isak Karabegović njegov dugogodišnji saradnik u ime bh. Društva za robotiku u Bosni i Hercegovini. Slika detalja sa komemorativne sjednice i sahrane Sahrana akademik Vlatko Doleček (polaganje urne) je obavljena15.12.2016 godine u 14:00 sati na gradskom groblju “BARE”.Od njega su se biranim riječima oprostili Adil Kulenović predsjednik KRUGA 99. i dudogodišnji saradnik prof.dr.sc.Isak Karabegović

PREMINUO JE PREDSJEDNIK DRUŠTVA ZA ROBOTIKU U BOSNI I HERCEGOVINI

AKADEMIK VLATKO DOLEČEK 8.12.2016.GODINE (Komemoracija i sahrana će biti iduće sedmice što ćemo Vas na vrijeme informisati)

OBAVIJEST

Sve aktivnosti oko promocije knjige "ISPUNJENO OBEĆANJE" autora akademika Vlatka Dolečeka planirane za 15.12.2016.god.(četvrtak) u 14:00 sati se odgađaju do daljnjeg.

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće na: 3rd International Scientific Conference COMETa-2016 , 7-9. Decembra 2016., Jahorina, RS,Bosnia and Herzegovina sa uvodnim referatom:

“ROLE OF ROBOTICS IN THE GLOBAL AUTOMATION OF PRODUCTION PROCESSES IN THE WORLD WITH PREDICTIONS OF THE FUTURE”
Isak Karabegović

i vođenjem sekcije pod nazivom: “APPLIED MECHANICS” gdje su izložili rad pod nazivom:

“THE TENDENCY OF APPLICATION OF INDUSTRIAL ROBOTS IN THE AUTOMOTIVE, ELECTRICAL ENGINEERING AND METAL INDUSTRIES WORLDWIDE”
Isak Karabegović-Vlatko Doleček”


Članovi Društva za robotikuu na 3rd International Scientific Conference COMETa-2016

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće na: 7th International Conference of Textile, 10-11. November 2016., Tirana, ALBANIA sa radom i vođenjem sekcije ”Smart Textiles”

“AUTOMATION OF PRODUCTION PROCESSES IN TEXTILE INDUSTRY THROUGH THE IMPLEMENTATION OF INDUSTRIAL ROBOTS”
Isak Karabegović, Ermin Husak

Članovi Društva za robotikuu na 7th International Conference of Textile

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće na:
otvorenim danima "FANUC Open House" koji su se održavali 17-19.10.2016.godine u Tehnološkom parku „INTERA“ Mostar

Kompanija „FANUC“ je imala demonstraciju uživo robotičke opreme kao jednog od najvećih svjetskih proizvođača industrijskih robota, automatike i obradnih centara.Ujedno su organizirali TechnoBiz Meetup "Next Level: (re)industrijalizacija kroz automatizaciju".


Članovi Društva za robotiku u posjeti "FANUC Open House"

Na otvorenim danima "FANUC Open House" mogle su se vidjeti konkretne aplikacije industrijskih robota u proizvodne procese, a kompanija „VIRS“ (Varilni in rezalni sistemi) iz Lendave prezentirala je „ROBO-FLEX BASIC“ fleksibinu ćeliji za robotsko zavarivanje. Više informacija možete naći na:

www.fanuc.eu
www.virs.si

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće sa radom na:"THE FIRST BH WATER CONGRESS", koji se održao 27-28. Oktobra 2016. godine u Sarajevu, UNITIC Centar Sarajevo, Bosna i Hercegovina sa radom:

"RAZVOJ I ULAGANJA U KAPACITETE MALIH HIDROELEKTRANA U SVIJETU, EVROPSKOJ UNIJI SA OSVRTOM NA BOSNU I HERCEGOVINU"
Isak Karabegović-Vlatko Doleček


Članovi Društva za robotiku na izlažu rad na prvom kongresu o vodama

PREDSJEDNIK DRUŠTVA ZA ROBOTIKU AKADEMIK VLATKO DOLEČEK OBJAVIO NOVU KNJIGU

Predsjednik Društva je nedavno štampao svoju novu knjigu pod naslovom „Ispunjeno obećanje„ , koja u stvari na neki način predstavlja i dopunu njegove autobiografije štampane po naslovom „ Od đaka pješaka do akademika“ o kojoj su mnogi intelektualci iznjeli svoje mišljenje većina kojih je prikazana u ovoj novoj knjizi, koja je štampana u izdanju našeg Društva za robotiku i u kojoj se nalazi i poglavlje o nastanku našeg Društva za robotiku i najznačajnijih njegovim dosadašnjim aktivnostima.


Od 13.-14. 05.2016. godine održana je 3.Međunarodna konferencija „NOVE TEHNOLOGIJE NT-2016“ u Tehnološkom parku „INTERA“ Mostar.
Prije početka 3. međunarodne konferencije „NT-2016“ svim učesnicima su podjeljeni slijedeći materijali:
 1. PROGRAM RADA konferencije NT-2016,
 2. Knjiga „ZBORNIK RADOVA NT-2016“ ISSN 2303-5668,
 3. Knjiga „KNJIGA SAŽETAKA NT-2016“ ISSN 2303-7512,
 4. E-print „CD NT-2016“ ISSN 2303-7520,
 5. Blok NT-2016.
Konferencija je otvorena 13.05.2015. godine u 10,00 sati, a otvorio ju je generalni sekretar ANU Bosne i Hercegovine akademik Zijad Pašić, na otvaranju konferencije prisustvovalo je oko 70 naučnika, privrednika i studenata. Poslije otvaranja konferencije poznati naučnici iz novih tehnologija održali su uvodna izlaganja:
 • Prof.dr.sc. Boran Pikula izložio je uvodni referat pod nazivom: „OD INTELIGENTNIH TRANSPORTNIH SISTEMA DO AUTONONOG UPRAVLJANJA SAVREMENIM VOZILIMA- FROM INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS TO AUTONOMOUS DRIVE OF MODERN VEHICLES”,
 • Prof.dr. Danilo Nikolić izložio je uvodni referat pod nazivom: „NOVE TEHNOLOGIJE ZA SMANJENJE EMISIJA ŠTETNIH MATERIJA IZ BRODOVA- NEW TECHNOLOGIES FOR REDUCING EMISSIONS FROM SHIPS”,
 • Doc.dr.sc. Ivica Botički izložio je uvodni referat pod nazivom: „INOVACIJE U RAZVOJU APLIKACIJA ZA MOBILNO UČENJE-INNOVATIONS IN THE DEVELOPMENT OF APPLICATIONS FOR MOBILE LEARNING”,
 • Robert Klačak izvršio je prezentaciju primjene novih tehnologija pod nazivom: „PREZENTACIJA PROGRAMA KOMPANIJE FANUC INOVE TEHNOLOGIJE VEZANJE ZA INDUSTRIJSKU ROBOTIKU“
Konferencija “Nove tehnologije NT-2016” potvrđuje svoj međunarodni karakter i značaj, o čemu najbolje govori i činjenica da se za učešće na ovoj konferenciji prijavilo oko 171 autora i koautora uglavnom mlađih istraživača, iz 13 zemalja svijeta sa nekoliko kontinenata. Većina njih već je učestvovala u radu ranije konferencije, ali su sada prisutni i novi učesnici iz Indije, Meksika,Pakistana, Austrije, Palestine i dr. Nakon održanih uvodnih referata na konferenciji u šest sekcija izlagali su se naučni radovi. Po završetku izlaganja naučnih radova na svim sekcijama održana je plenarna sjednica na kojoj su podijeljena priznanja: suorganizatorima i sponzorima. Najmalađi učesnik na 3.međunarodnoj konferenciji „Nove tehnolohije NT-2016“ sa radom je bila Lucija Brezočnik sa Univerziteta u Mariboru, Slovenija koja je dobila „Zahvalnicu“ i poklon. Akademiku Vlatku Dolečeku i akademiku Zijadu Haznadaru Organizacioni odbor konferencije „Nove tehnologije NT-2016“ za aktivno učešće i kontinuiran doprinos u organizaciji i realizaciji transfera znanja iz novih tehnolohija značajni za ekonomski i tehnički razvoj Bosne i Hercegovine u proteklom periodu dodjelio je „Posebno priznanje“.Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine
Akademik Zijo Pašić, generalni sekretarPozdravni govor na otvaranju Međunarodne naučne konferencije „Nove tehnologije“ Mostar, 13. 05. 2016. godine


Poštovani akademiče Doleček, cijenjeni članovi naučnog odbora, uvažene kolege i prijatelji, učesnici ove međunarodne konferencije.
Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine kao najviša naučna i umjetnička institucija na nivou države Bosne i Hercegovine posvećena je njegovanju i razvoju nauke i umjetnosti i formirana je na principu naučne izvrsnosti.
Stoga ANUBiH svesrdno podržava napore koji se poduzimaju da se u Bosni i Hercegovini uspostavi društvo zasnovano na znanju, jer znanje i dostupnost informacija predstavlja preduslov uspješnog društvenog razvoja i blagostanja.
Znanje općenito te naučno-istraživačka i istraživačko-razvojna djelatnost je ono u što prvenstveno treba investirati u slučajevima društava u ekonomskoj krizi.
Održivi progres društva može biti dostignut samo korištenjem savremenih naučnih dostignuća.
Vjerujemo da će ovakav pristup biti prepoznat i prihvaćen i na svim relevantnim nivoima odlučivanja u Bosni i Hercegovini.
Ohrabrujuće je međutim, da u jednoj zemlji u kojoj su prethodna proizvodnja i naučni i istraživački instituti u domenu egzaktnih nauka, skoro uništeni i koja je doživjela izuzetno kadrovsko siromašenje, jedan naučni skup: skup „Nove tehnologije“, okupi toliki broj autora i učesnika, sa tako širokim spektrom priloga.
Ovo svjedoči da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoji intelektualni potencijal, mentorski kadrovi i mlađi istraživači i što je najznačajnije: postoji izrazit interes za angažman u oblasti naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti.
Za opće dobro, ovaj potencijal je neophodno angažovati na izgradnji naprednog i prosperitetnog društva.
Zato mi predstavlja posebno zadovoljstvo, u ime Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i posebno u svoje lično ime, pozdraviti učesnike ovoga skupa i zaželjeti im uspjeha u radu ovoga skupa i u njihovom budućem angažmanu u njihovim profesionalnim domenima i radu na dobrobiti društva.

Hvala!
Članovi „DRŠTVA ROBOTIKE“ na 32. Međunarodno savjetovanje o novim tehnologijama "SONT-2015", 08-10. Maj 2016.Elektrotehničko društvo Zagreb, Zagreb, Hrvatska koje se održalo u Šibeniku,Solaris-hotel „NIKO“ vodili su sekcije: S-8 ROBOTIKA I FLEKSIBILNI PROIZVODNI SISTEMI i S-9 TELEKOMUNIKACIJE I RADIJSKE KOMUNIKACIJE te izlagali slijedeće radove:

"APLIKACIJA SERVISNIH ROBOTA ZA MUŽU KRAVA U SVIJETU"
Isak Karabegović, Vlatko Doleček, Ermin Husak

"APLIKACIJA INDUSTRIJSKIH ROBOTA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI PROIZVODNJE HRANE"
Isak Karabegović, Ermin Husak, Šeherzada Begić

"FLEKSIBILNA AUTOMATIZACIJA U SUSTAVIMA OBRADE REZANJEM"
Edina Karabegović, Mehmed MahmićČlanovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće sa radom na: 1st USK samit »ENERGETSKA EFIKASNOST I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE” , koji se održao 6. Maja 2016. godine u Hotel “OPAL” Bihać, Bosna i Hercegovina sa radom:
"OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE I NJIHOV POTENCIJAL U ZAPOŠLJAVANJU U SVIJETU I EVROPSKOJ UNIJI"
Isak Karabegović


Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće na 5th Naučno-stručnim skupom sa međunarodnim učešćem „PODUZETNIŠTVO,INŽENJERSTVO I MENADŽMENT PIM-2016“ , 23.Aprila 2016.godine, Zrenjanin, Srbija, Uvodnim izlaganjem:
"INDUSTRIJSKA ROBOTIKA I NJENA ULOGA U RAZVOJU INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE"
Isak Karabegović


Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće sa radovima na:5th International Scientific Conference Environmental and Material Flow Management “EMFM-2015” , 05-06. Novembar 2015. Zenica, Bosnia and Herzegovina sa radom
"INDUSTRIAL ROBOTS AS KEY INITIATOR OF MODERNIZATION AND AUTOMATION OF MANUFACTURING PROCESSES IN AUTOMATIVE INDUSTRY"
Isak Karabegović,Edina Karabegović,Mehmed Mahmić,Ermin Husak


VIII International Scientific Conference “CONTEMPORARY MATERIALS 2015” , 06-07. September 2015.Academy of sciences and art of the Republic of Srpska,Banja Luka, Bosnia and Herzegovina sa radom
"DEVELOPMENT AND IMPLEMENTATION OF RENEWABLE ENERGY SOURCES IN THE WORLD AND EUROPEAN UNION"
Isak Karabegović-Vlatko Doleček


Konferencija o energijskoj efikasnosti – Dani energije Bihać 2015, 11-12. September 2015.Grad Bihać,Bihać, Bosna i Hercegovina sa radom
"INVESTIRANJE U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE U SVIJETU I EVROPSKOJ UNIJI"
Isak Karabegović-Vlatko Doleček


30.Međunarodno savjetovanje o novim tehnologijama "SONT-2015", 11-12. Maj 2015.Elektrotehničko društvo Zagreb, Zagreb, Hrvatska sa radovima:
"PRIMJENA INDUSTRIJSKIH ROBOTA U PROIZVODNIM FLEKSIBILNIM SISTEMIMA"
Isak Karabegović, Ermin Husak

"PRIMJENA SERVISNIH ROBOTA ZA SPAŠAVANJE"
Ermin Husak, Isak Karabegović

"MODEL INTELIGENTNOG SISTEMA I NJEGOVA IMPLEMENTACIJA U FLEKSIBILNIM SISTEMIMA"
Isak Karabegović


8th Scientific-professional symposium textile science and economy , 26. January 2015 , Zagreb, Croatia sa radom
"APPLICATION OF NEW TECHNOLOGIES IN FINAL PRODUCT SALES FOR CLOTHING INDUSTRY"
Isak Karabegović, Edina Karabegović, Mehmed Mahmić, Ermin Husak


PREDSJEDNIK DRUŠTVA ZA ROBOTIKU AKADEMIK VLATKO DOLEČEK OBJAVIO AUTOBIOGRAFIJU

Predsjednik „DRUŠTVA ZA ROBOTIKU“ akademik Vlatko Doleček je objavio knjigu
"Od đaka pješaka do akademika"
Autobiografiju 1939-2014.
Promocija knjige održana je pred brojnom publikom 13.septembra 2014.godine u Velikoj Sali Općine Stari Grad u Sarajevu.Prije i nakon promocije autor je od mnogih kolega i prijatelja u pismenoj formi dobio mišljenje njihovo nakon pročitate knjige. Akademik Vlatko Doleček sva ta pismena mišljenja objavljuje u pisanoj brošuri „Priče o knjizi i autoru“. Ako se detaljnije želite upoznati sa tekstom knjige i brošure kliknite na donje ikone.

PREDSTAVNICI DRUŠTVA ZA ROBOTIKU U POSJETI
AKADEMIJI NAUKA I UMJETNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Dana 21. 05. 2015. godine predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Miloš Trifković primio je u posjetu predsjednika Društva za robotiku akademika Vlatka Dolečeka i sekretara Društva za robotiku prof. dr.sc. Isaka Karabegovića. Predstavnici Društva za robotiku su predsjednika ANUBiH upoznali sa: radom Društva za robotiku, održanom 2. Međunarodnom konferencijom „Nove tehnologije“ NT-2015, uručili su biblioteci ANUBiH zbornik sažetaka, zbornik radova i DVD konferencije „Nove tehnologije NT-2015.“, te dvije knjige „Servisni roboti“ i „Roboti u industriji“ čiji su autori akademik Doleček i profesor Karabegović.

Tom prilikom predsjednik Društva za robotiku akademika Vlatka Dolečeka i sekretara Društva za robotiku prof. dr.sc. Isaka Karabegovića uručili su predsjedniku ANUBiH akademiku Milošu Trifkoviću posebno priznanje koje je naučni i organizacioni odbor konferencije Nove tehnologije NT-2015 dodijelio Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za pokroviteljstvo i značajan doprinos transferu nauke i novih tehnologija u proizvodnom i tehnološkom razvoju.

Plaketa

ČLANOVI DRUŠTVA ZA ROBOTIKU ODRŽALI SKUPŠTINU DRUŠTVA ZA ROBOTIKU I UPRAVNI ODBOR

Dana 22.-25. 04. 2015. godine članovi Društva za robotiku su održali Skupštini i Upravni odbor Društva za robotiku. Na Upravnom odboru usvojen je: izvještaj o radu Društva za robotiku za 2014.godinu, financijski izvještaj Društva za robotiku za 2014.godinu i plan rada Društva za robotiku u 2015.godini.Na Skupštini Društva za robotiku usvojen je Izvještaj o radu Društva za robotiku za period 2010-2015.godinu i izvršen je izbor rukovodstva Društva za robotiku: predsjednika društva, generalnog sekretara,blagajnika, članova Upravnog odbora i članova Nadzornog odbora. Izabrani su: za predsjednika imenovan je akademik Vlatko Doleček, za generalnog sekretara imenovan je prof.dr.sc. Isak Karabegović, za blagajnika imenovan je doc.dr.sc.Samir Vojić.
Za Upravni odbor Društva za robotiku imenovani su:
 1. Vlatko Doleček,akademik,
 2. Isak Karabegović, prof. dr. sci.
 3. Safet Isić ,V. prof. dr. sci.
 4. Denijel Sprečić, prof. dr. sci.
 5. Drago Blagojević, prof. dr. sci.
 6. Sead Pašić, prof. dr. sci.
 7. Avdo Voloder, prof. dr. sci.
Za Nadzorni odbor Društva za robotiku imenovani su:
 1. Himzo Đukić,prof.dr.sc.
 2. Mehmed Mahmić,doc.dr.sc.
 3. Ermin Husak,mr.sc.

IZVJEŠTAJ O ODRŽANOJ KONFERENCIJI NT-2015
Održana 2.međunarodna konferencija „NOVE TEHNOLOGIJE NT-2015“ 24.-25. 04.2015 godine u Tehnološkom parku „INTERA“ Mostar.

Kao organizatori ove konferencije uočili smo veliki problem današnjeg gospodarstva. Istraživački kapaciteti su ograničeni, infrastruktura slabo razvijena, kompanije zaostaju za suvremenim znanjem i specijalizacijama, rijetko promoviraju inovacije i komercijalizacije, slabo se upravlja istraživačkim kapacitetima i transferom tehnologija, što u konačnici dovodi do neadekvatnih kapaciteta kompanija, zaostajanja u regionalnom razvoju i niske konkurentnosti. Namjera organizatora je da približiti nove metode i tehnologije našem tržištu i upozna inženjere, projektante, izvođače te investitore o mogućnostima i prednostima novih metoda i tehnologija. Stručnoj javnosti ovakvim konferencijama, želimo približiti nove tehnologije 21. stoljeća koje su u upotrebi u razvijenim zemljama u svijetu. Nove tehnologije svojim trendovima razvoja i dostignućima mogu doprinijeti razvoju kako malih i srednjih poduzeća tako isto velikih kompanija te na taj način razviti lokalnu zajednicu u kojoj djeluju. Suvremena industrijska proizvodnja je izložena mnogim utjecajima i problemima koji ometaju jačanje konkurentnosti na tržištu.

Samo neki od njih su:
 • materijali i sirovine neprestano poskupljuju, a neki i nestaju pa im valja naći odgovarajuću zamjenu; masovna proizvodnja nestaje, a velikoserijska se smanjuje, dok raste maloserijska i donekle srednjeserijska proizvodnja; nova proizvodna filozofija uvjetuje, preferira visoko educirane kadrove sposobne da uspješno implementiraju nove tehnologije;
 • tehnologije kao i znanja brzo zastarijevaju, što zahtijeva cjeloživotno učenje, odnosno stalno osvježavanje već stečenih znanja;
 • sve su oštriji i veći ekološki zahtjevi, što poduzećima povećava troškove i sredstva za investiranje u opremu (traži se smanjenje zagađivanja i otpadnih materijala, veća sigurnost u procesu rada, reciklaža otpada i sl.);
 • tržište je sve punije raznovrsnih proizvoda i proizvoda upitne kvalitete iz srednje razvijenih zemalja i često s damping cijenama;
 • sve su češći zahtjevi za porastom plaća, što vlasnike prisiljava da svoje proizvodne pogone dislociraju, odnosno presele u zemlje s jeftinijom radnom snagom;
 • porast obrazovanosti kadrova sve više utječe na njihovu mobilnost i porast fluktuacije te veće mogućnosti u izboru boljih radnih mjesta kako bi više koristili svoje intelektualne i emocionalne mogućnosti, čime se mijenja men-talna struktura zaposlenih;
 • kupci sve više traže dobar dizajn, trajnost i povoljnu cijenu proizvoda uz široki asortiman i servisne usluge, a ne samo proizvod;
 • znanje kupaca sve je veće od kuda proizlaze i sve veći zahtjevi da proizvod mora biti bez greške u svakom pogledu, bolje rečeno “idealan” (dobro dizajniran, pouzdan, moderan, ekonomičan itd.).
Za uspješno rješavanje navedenih zahtjeva postoje nove tehnološke, proizvodne, organizacijske i druge metode i modeli koji osiguravaju unapređenje i modernizaciju proizvodnje u fazi pripreme (moderne metode oblikovanja proiz-voda, metode modeliranja, simulacije i optimizacije proizvoda i programa proizvodnje, evolucijske metode – metode umjetne inteligencije, softverske i računalne tehnike) i fazi realizacije proizvodnje (fleksibilnost, inovativnost, proizvodnost, automatizacija, kvaliteta proizvoda).

Osnovni ciljevi konferencije “Nove tehnologije NT-2015 su:
 • Transfer novih i visokih tehnologija u pravcu razvoja naučnoistraživačkog rada i implementacije u proizvodnji s ciljem ostvarenja tehnološkog i ekonomskog rasta domaće proizvodnje u domaćim kompanijama.
 • Transfer praktičnih znanja i rezultata vlastitih istraživanja s ciljem jačanja konkurentske sposobnosti domaćih kompanija.
 • Promocija tehnološke i ekonomske opravdanosti primjene novih tehnologija u industrijskoj proizvodnji u kompanijama.
 • Edukacija o opravdanosti uvođenja novih proizvoda i programa proizvodnje, uvođenje novih tehnologija.
 • Na kraju jedan od ciljeva je saradnja sa istraživačima iz zemalja okruženja, svijeta, koji se bave novim tehnologijama sa ciljem izrade zajedničkih projekata.
Trend rasta i razvoja proizvodnje u svijetu se sve više zasniva na modernizaciji, čiji je temelj primjena novih tehnologija, fleksibilne automatizacije i organizacije proizvodnje, kompjuterski integrirane i robotizirane proizvodnje s osnovnim ciljem da se proizvodi kvalitetnije, jeftinije i brže.


Prije početka 2. međunarodne konferencije „NT-2015“ svim učesnicima su podjeljeni slijedeći materijali:
 1. PROGRAM RADA konferencije NT-2015,
 2. Knjiga „ZBORNIK RADOVA NT-2015“ ISSN 2303-5668,
 3. Knjiga „KNJIGA SAŽETAKA NT-2015“ ISSN 2303-5668,
 4. E-print „CD NT-2015“ ISSN 2303-5668,
 5. Blok NT-2015.
Konferencija je otvorena 24.04.2015. godine u 10,00 sati, a otvorio ju je predsjednik ANU Bosne i Hercegovine akademik Miloš Trifković. Na otvaranju konferencije prisustvovalo je oko 100 naučnika, privrednika i studenata. Poslije otvaranja konferencije poznati naučnici iz novih tehnologija održali su uvodna izlaganja:
 • Akademik Vlatko Doleček izložio je uvodni referat pod nazivom:
  „TEHNOLOŠKA BUDUĆNOST - FUTURE OF TECHNOLOGY”.
 • Prof. dr. Isak Karabegović izložio je uvodni referat pod nazivom:
  „ENERGIJA BUDUĆNOST - FUTURE OF ENERGY”.
 • Akademik Zijad Haznadar izložio je uvodni referat pod nazivom:
  „NUKLEARNE ELEKTRANE S TORIJSKIM REAKTOROM”.
 • Prof. Predrag Dašić izložio je uvodni referat pod nazivom:
  „PUT KA NOVOM DRUŠTVU ZASNOVANOM NA ZNANJU“.
Konferencija “Nove tehnologije NT-2015” potvrđuje svoj međunаrodni kаrаkter i značaj, o čemu najbolje govori i činjenicа dа se zа učešće na ovoj konferenciji prijаvilo oko 160 autora i koautora uglаvnom mlаđih istrаživаčа iz 18 zemalja svijeta sa nekoliko kontinenata. Većinа njih već je učestvovаlа u rаdu ranije konferencije, аli su sada prisutni i novi učesnici iz Indije, Češke, Slovačke, Meksika, Ruske Federacije, Palestine i dr. Nakon održanih uvodnih referata izloženi su naučni radovi u šest sekcija. Po završetku izlaganja naučnih radova u svim sekcijama održana je plenarna sjednica na kojoj su podijeljena priznanja: suorganizatorima, najmlađem učesniku, kao i najstarijem učesniku konferencije „Nove tehnologije NT-2015“.

Mostar, 26.04.2015. god.

AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Zbornik radova
''NOVE TEHNOLOGIJE''

NT-2014.pdf''NOVE TEHNOLOGIJE 21. STOLJEĆA''
RAZVOJ I PRIMJENA
Mostar, 25.04.2014.

Program konferencije:
PROGRAM KONFERENCIJE

 

 

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće sa radovima na

 

 

2nd International Scientific Conference on Engineering

 

 

“Manufacturing and Advanced Technologies”

 

 

MAT 2012, Antalya Turkey, 22-24 November 2012

 

 

 

 

 

„WORLDWIDE APPLICATION OF SERVICE ROBOTS IN 2010 AND

 

 

APPLICATION TRENDS TILL 2014“

 

 

Vlatko Doleček,Isak Karabegović,Safet Isić

 

 

„APPLICATION OF NEW OPTIMIZATION METHODS IN

 

 

STRUCTURAL DESIGN“

 

 

Ermin Husak, Isak Karabegović,Safet Isić, Edina Karabegović

 

 

 

  

„PROCEDURES AND RELEVANT STANDARDS FOR TESTING AND

 

 

CHARACTERIZING ROBOTS DESIGNED FOR ELECTRONICS

 

 

MANUFACTURING IN CLEANROOM ENVIRONMENTS“

 

 

Samir Vojić,Amel Džanić

 

 

„MICROSTRUCTURE AND PROPERTIES OF THE CARBURISED

 

 

STEELS WITH DIFFERENT CHEMICAL COMPOSITION“

 

 

Nađija Haračić,Fuad Ćatović

 

 

Članove Društva za robotiku primio je Gradonačelnik  ANTALYA gdje se razgovaralo o saradnji i primjeni određenih projekata uz učešće Društva za robotiku.PROMOCIJA KNJIGE

DRUŠTVO ZA ROBOTIKU U BiH

 

 

Održalo je  promociju knjige

 

 

 

 

 

 

„SERVISNI ROBOTI“

 

 

autori:Vlatko Doleček i Isak Karabegović

Promotori su bili:

 

 

             Akademik Zijad Haznadar, Zagreb,

 

 

       Prof. dr. sc.Sead Pašić, Mostar.

 

 
Promocija je održana učetvrtak,15.novembra 2012 godine,sa početkom 11,00 sati u sali Vanjskotrgovinske/Spoljnjotrgovinske komore BiH,

 

 

Sarajevo

 

 


AKTIVNOSTI

U realizaciji programa rada „DRUŠTVA za ROBOTIKU“ za 2012 godinu članovi društva su održali slijedeće naučne tribine:

 

 

 Razvoj i primjena industrijskih i

 servisnih robota''Vlatko Doleček, Isak Karabegović,

 

 

 

 

 

na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Mostaru,11.10.2012 u 10,00 sati.

 

 

 

Razvoj i primjena industrijskih robota u

 svijetu“Isak Karabegović Vlatko Doleček,,

 

 

 

 

 

na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Podgorici,12.10.2012 u 10,00 sati,

 

 

Razvoj i primjena servisnih robota u

 svijetuVlatko Doleček, Isak Karabegović,

 

 

 

 

 

na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Podgorici,12.10.2012 u 11,00 sati.

Diseminacija industrijskih i servisnih

 robota u 21 stoljeću

 

 

Isak Karabegović, Vlatko Doleček,

 

 

 

 

 

Na Fakultetu za pomorstvo Kotor Univerziteta u Podgorici,

 

 

11.10.2012 u 10,00 sati,Kotor

 

 
UČEŠĆE ČLANOVA DRUŠTVA U KOMISIJAMA EKSPERATA

 

Članovi Društva za robotiku uvršteni su u Komisije za reakreditaciju državnih i privatnih Univerziteta Crne Gore

:

 

Prof.dr.sc.Isak Karabegović član Komisije za reakreditaciju Univerziteta Crna Gora

 

 

Prof.dr.sc.Fuad Ćatović i Prof.dr.sc. Sead Pašić članovi Komisije za reakreditaciju Univerziteta UDG Podgorica.

 

 


IZDAVANJE KNJIGE SERVISNI ROBOTI

 

Društvo za robotiku je izdavač knjige „ SERVISNI ROBOTI “  autora: prof.dr.Isaka Karabegovića, prof.dr.Vlatka Dolečeka i stručnog konsultanta Tomislava Grizelja koja izlazi iz štampe u augustu 2012, a promocije će se održati u septembru i oktobru 2012 godine.

 

 

 


PREDAVANJA NA TRIBINI U CRNOJ GORI

 

Članovi Društva za robotiku pozvani su na Mašinski fakultet Univerziteta u Crne Gore u Podgorici da održe „NAUČNE TRIBINE“:

 

 

·         Prof.dr.sc. Vlatko Doleček

 

 

PRIMJENA INDUSTRIJSKIH ROBOTA U 21. STOLJEĆU“

 

 

·         Prof.dr.sc. Isak Karabegović

 

 

„PRIMJENA SERVISNIH ROBOTA U 21. STOLJEĆU“

 

 

Naučne tribine će se održati u oktobru 2012 godine.

 

 

 


UČEŠĆE NA KONFERENCIJAMA

 

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće sa radovima na slijedećim konferencijama u Svijetu.

 

 

12th AUTEX Wordl  Textile Conference , 13-15.Juli 2012, Zadar, Hrvatska

 

 

16th International Conference Mechanic, 12-13. April 2012, Kaunus, Litvanija.

 

 

5th Međunarodna znanstveno-stručno savjetovanje Textila i gospodarstva,26.Siječanj 2012. Zagreb, Hrvatska.

 

 

23th International Conference EIS 2012, Šibenik, Hrvatska.


UČEŠĆE NA KONFERENCIJI EIS 2012

 

Članovi Društva za robotiku na  23th International Conference „EIS 2012“ koja je održana 05.05.-09.05.2012 u Šibeniku, Hrvatska, vodili su sekciju

 

 

                                               „MEHATRONIKA“

 

 

Na kojoj su izlagali slijedeće radova:

 

 

MT-1 Dr.sc. Samir Vojic, dipl. Ing.- Univerzitet u  Bihacu, Tehnički fakultet Bihac, BiH

 

 

Budućnost mehatronike

 

 

 

 

 

MT-2 Prof. Dr. Isak Karabegović, doc. Dr. Edina  Karabegović, Edit Hadžalić dipl. ing.

 

 

Uloga senzora u automatizaciji proizvodnje i punjenja PET ambalaže

 

 

 

 

 

MT-3 Akademik Vlatko Doleček, mr. sc. Ermin  Husak, Bekir Novkinić, dipl. ing.

 

 

Primjena senzora vizije u proizvodnim procesima

 

 

 

 

 

MT-4 Prof. dr. Isak Karabegović,mr. Sc. Ermin  Husak, prof. Dr. Fuad Ćatović

Simulacija mehatroničkog sistema u  proizvodnom procesu

 

 

 

 

 

MT-5 Dr. sc. Denijal Sprečić, Almir Zulić, dipl. ing.  Armin Kunosić, dipl. ing. , dr. sc. Boris Jerman

 

 

Redizajn paralelnih kinematičkih struktura  za manipulaciju fotovoltnih panela

 

 

 

 

 

MT-6 Dr. sc. Denijal Sprečić, Armin Kunosić, dipl.  ing. , Almir Zulić, dipl. ing.

 

 

Sinteza mehanizma za primjenu stepena prenosa mehatroničkog modula

 

 

 

 

 

MT-7 Dr. sc. Denijal Sprečić, mr. Sc. Ferid  Mulahalilović, mr. Sc. Fehmo Mrkaljević, dr.sc. Boris Jerman

 

 

Redizajn manipulatora rotornog bagera kao mehatronickog sistema

 

 

 

 

 

MT-8 Edin Džiho, dipl. ing. , prof. Dr. Sead Pašić,  doc. Dr. Safet Isić, E. Neziric, dipl. ing.

 

 

Kontrola parametara kod kondenzatorskog zavarivanja

 

 

 

 

 

MT-9 Avdo Voloder, *Vlatko Doleček – Mašinski  fakultet Sarajevo, *Akademija nauka i  umjetnosti BiH, Sarajevo

 

 

Primjena numeričke metode na rješavanje  inverznog kinematskog problema robota

 

 

 


DODJELA CERTIFIKATA "MALA ŠKOLA ROBOTIKE"

Nakon uspješno završene edukacije iz Mehatronike i Robotike, 01.07.2011. godine, u Hotelu ADA u Bihaću, predsjednik Društva prof. dr. Vlatko Doleček uručio je certifikate polaznicima.
 


Vijest postavljena 07.07.2011


EIS 2011

Članovi Društva za robotiku uzeli su aktivno učešće na  22. Internacionalnoj konferenciji  ,,EIS 2011'' koja se održala 02.-05.05.2011 god. u Šibeniku.

 

 

Vodili su sekciju S-11 MEHATRONIKA te izlagali slijedeće radove:

 

 

1.„Uloga senzora u mehatroničkim sistemima

 

 

     I.Karabegović, V.Doleček, M.Jurković

 

 

2.Utjecaj mehatronike na razvoj proizvodnih procesa“

 

 

      E.Husak, I.Karabegović, S.Vojić, F.Ćatović
                                                                                                     Vijest postavljena 05.05.2011.

SKUPŠTINA DRUŠTVA ZA ROBOTIKU

Dana 05.03. 2011. godine u Sarajevu je održana Skupština Društva za robotiku na kojoj su izabrani organi Društva za rubotiku. Za Predsjednika Društva za robotiku je izabran Akademik dr. sc. Vlatko Doleček, a za generalnog sekretara prof. dr.sc. Isak Karabegović.

 

 

U Upravni odbor Društva za robotiku izabrani su:prof.dr.sc.Vlatko Doleček, prof.dr.sc.  Isak Karabegović, emeritus prof.dr.sc. Milan Jurković, prof.dr.sc. Denijel Sprečić, prof.dr.sc. Drago Blagojević, prof.dr.sc. Sead Pašić, prof.dr.sc. Avdo Voloder.

 

 

Izabran je i Nadzorni odbor Društva za robotiku u sastavu: prof.dr.sc. Fuad Ćatović, prof.dr.sc. Himzo Đukić i prof.dr.sc.Dušan Vukojević.
Na Skupštini je za tehničkog sekretara izabran doc.dr.sc. Safet Isić, a za blagajnika Društva za robotiku mr. sc. Samir Vojić dipl.ing. maš.SEMINAR "MALA ŠKOLA ROBOTIKE"

Društvo za robotiku i Tehnički fakultet u Bihaću uz saradnju Pedagoškog zavoda USK-a nastavlja edukaciju 48 nastavnika Tehničke kulture osnovnih škola na Unsko-sanskom kantonu. Dana 04.12.2010. godine počeo je III ciklus nastave iz Mehatronike i Robotike.
 


Vijest postavljena 07.12.2010

RIM 2011Dear Colleagues,
We are sending you the first announcement of 8th International Scientific Conference " RIM 2011", organized by the Faculty of Technical Engineering from Bihać and Society for Robotic of Bosnia and Herzegovina.
We are expecting your application for participation at the Conference!

With best regards!
For more information, http://rim.robotika.ba.
Vijest postavljena 29.11.2010

RADNA POSJETA

Delegacija Društva za robotiku u sastavu:
 1. Akademik prof. dr. Vlatko Doleček
 2. Prof. dr. Isak Karabegović
 3. Prof. dr. Isak Karabegović
 4. Prof. dr. Milan Jurković
 5. Prof. dr. Fuad Ćatović
 6. Prof. dr. Salah Eldien Omer
boravila je u radnoj posjeti Politehničkom Univerzitetu u Tirani i Mašinskom fakultetu u Podgorici.
 

Sa obje ustanove razgovaralo se o saradnji u učešću u organizaciji i sudjelovanju na 8. Internacionalnoj konferenciji RIM 2011.

Vijest postavljena 29.11.2010

MAT 2010

Članovi Društva za robotiku uzeli su učešće na 1st konferenciji MAT 2010 koja se održala 17.-20.11.2010 godine u Mostaru.
 

Vijest postavljena 29.11.2010

SEMINAR "MALA ŠKOLA ROBOTIKE"

Društvo za Robotiku BiH, Tehnički fakultet u Bihaću u saradnji sa Pedagoškim zavodom nastavili su sa edukacijom nastavnika osnovnih škola Unsko-Sanskog kantona. U subotu 06.11.2010. godine u laboratoriji robotike održan je II ciklus "ŠKOLA ROBOTIKE" gdje su educirani nastavnici sa područja Velike Kladuše, Cazina i Bužima. Edukacija se nastavlja 13.11.2010. godine. II ciklus "ŠKOLA ROBOTIKE" obuhvata :

   
   
Programiranje petoosnog robota Staudinger i robota TEACH-ROBOT.


Vijest postavljena 10.11.2010

SEMINAR "Kako odabrati odgovarajući Rapid Prototyping sistem?"

Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, 5D-CADD d.o.o Sarajevo i američka kompanija Z Corporation imaju čast da Vas pozovu na seminar "Kako odabrati odgovarajući Rapid Prototyping sistem?" koji će se dana 21.10.2010. godine održati na Tehničkom fakultetu, od 10h-13h. Program seminara možete pogledati na ovom linku.


Vijest postavljena 15.10.2010

SEMINAR "MALA ŠKOLA ROBOTIKE"

U petak 02.07.20010. godine Društvo za robotiku i Tehnički fakultet u Bihaću održali su seminar pod nazivom ,,Mala škola robotike''.
Seminaru su pored predstavnika Pedagoškog zavoda USK-a prisustvovali nastavnici tehničkog odgoja u osnovnim školama sa cijelog područja USK-a. Predavači na seminaru su bili profesori i asistenti sa Tehničkog fakulteta u Bihaću, a obrađene su teme: Razvoj i primjena robota, kinematika i dinamika robota, upravljanje i programiranje robota, senzori u robotici, pogoni robota i primjena robota u industriji.

   

U narednom periodu planirani su seminari koji bi bili bazirani na praktičnoj primjeni robota.


Vijest postavljena 07.07.2010

POZIV ZA SASTANAK

Poštovani Direktori osnovnih škola,
Pozivam Vas na sastanak koji će se održati 24.05.2010. godine. u 12h u amfiteatru Tehničkog fakulteta u Bihaću, ulica Dr. Irfana Ljubijankića bb.

Dnevni red:
 1. Organizacija edukacije nastavnika i učenika iz ROBOTIKE
 2. Organizacija seminara "MALA ŠKOLA ROBOTIKE"

Vijest postavljena 19.05.2010

POSJETA FIRMI „KUKA“ U AUGSBURGU

Posjeta najvećem proizvođaču robota u Evropi.
Predsjednik Društva prof. dr. Vlatko Doleček i generalni sekretar prof. dr. Isak Karabegović posjetili su firmu KUKA Systems u Augsburgu gdje su prisustvovali prezentaciji najnovijih sadržaja iz primjene robotske vizije.


Skladište robota iz kojeg se vrši distribucija kupcima


     
Laboratorija za robotsku viziju u kojoj se vrši kalibriranje robota i kamere za razne primjene u industriji.

Vijest postavljena 19.05.2010

ODRŽANA RIM 2009 KONFERENCIJA

U periodu od 24.09. do 01.10.2009. godine održana je 7. Međunarodna naučna konferencija RIM 2009. Konferencije je održana u hotelu Grand Pyramids u Kairu. Na svečanom otvaranju, kojem su prisustvovali Ambasador Bosne i Hercegovine dr. Slobodan Šoja i predstavnici Ambasade Republike Hrvatske, izložena su tri uvodna rada. Dalji rad konferencije odvijao se po sekcijama. Na konferenciji su prijavljena 123 autora iz 17 zemalja. Učesnici konferencije posjetili su biblioteku u Aleksandriji, piramide u Gizi i muzej u Kiaru. Više u GALERIJI.

   

Vijest postavljena 09.10.2009

UPRAVNI ODBOR

29.09.2009. godine u Kairu održana je sjednica Upravnog odbora Društva za robotiku na kojoj je usvojen izvještaj o izvršenim poslovima u pripremi 7.Međunarodne naučne konferencije RIM 2009. Na sjednici su također razmatrane informacije o održanom skupu RIM 2009 te o aktivnostima na formiranju centara za učenje u saradnji sa Tehničkim fakultetom Univerziteta u Bihaću.

Vijest postavljena 09.10.2009

UPRAVNI ODBOR

Dana 18.06.2009. godine održana je sjednica Upravnog odbora Društva za robotiku. Osnovna tema sastanka bila je organizacija 7. međunarodne naučne konferencije RIM 2009 koja se ove godine održava u Kairu kao i sve pripremne radnje koje je neophodno uraditi u sklopu organizacije.

   

Vijest postavljena 29.06.2009

PROMOCIJA KNJIGE "ROBOTI U INDUSTRIJI"

Dana 07.11.2008. godine s početkom u 10 sati, u amfiteatru Tehničkog fakulteta u Bihaću održat će se promocija knjige:

roboti u industriji

E d i t o r i :
V. Doleček - I. Karabegović


P r o m o t o r i :
Akademik prof. dr. Zijad Haznadar, dipl.ing.
Prof. dr. Malik Kulenović, dipl.ing


Slike s održane promocije knjige možete pogledati na ovomlinku.

Vijest postavljena 06.11.2008

 

RADNA POSJETA UNIVERZITETU KAIRO U EGIPTU


Univerzitetska delegacija u sastavu Prof.dr. Isak Karabegović, dekan Tehničkog fakulteta u Bihaću, emeritus prof.dr. Milan Jurković, profesor Tehničkog fakulteta u Bihaću, prof.dr. Salah Eldien Omer, profesor Tehničkog fakulteta u Bihaću, prof.dr. Vlatko Doleček, profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i prof.dr. Fuad Ćatović, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, boravili su u radnoj posjeti na Univerzitetu u Kairu.


Tom prilikom održan je sastanak na Univerzitetu u Kairu kod rektora Univerziteta u prisustvu sedam dekana Fakulteta sa Univerziteta Kairo. Na sastanku je dogovoreno potpisivanje dva memoranduma o tehničkoj saradnji (razmjena profesora, studenata, postdiplomaca i doktoranata) te zajedničko učešće u projektima koje sufinansira i podržava Evropska unija.
Konkretan dogovor postignut je oko zajedničke organizacije 7. međunarodne naučne konferencije RIM 2009, koju će uz pomoć Univerziteta u Kairu organizirati Društvo za robotiku BiH i Tehnički fakultet Bihać. Konferencija će se održati u periodu 26. septembar – 03. oktobar 2009. godine u Kairu. Takodjer, priliko posjete Egiptu delegacija je boravila i u gradu Aleksandriji u najvećoj biblioteci u Egiptu Bibiliotheca Alexandrina.Vijest postavljena 30.10.2008

 


nt program 2018
Društvo za robotiku 2008
© Sva prava pridržana